Održana 12. sjednica Općinskog vijeća Općine Nedelišće

Donesen Proračun za 2019., osniva se NED-KOM, traži izmještanje antena i repetitora iz naselja

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Nedelišće zasjedali su na 12. sjednici, održanoj 6. prosinca 2018. Uvodno su iskoristili Aktualni sat kako bi postavili pitanja pa je tako vijećnik Radovan Balog upitao načelnika o postavljanju nadstrešnice na autobusnom stajalištu u Trnovcu. Načelnik Darko Dania odgovorio je da će pitanje proslijediti Međimurskoj županiji i koncesionaru koji obavlja prijevoz učenika u škole.

Ivan Klekar je konstatirao da su na kućne adrese građana stigle obavijesti koncesionara za zbrinjavanje otpada, GKP-a „Čakom“ Čakovec, kojima se najavljuju trideset posto više cijene odvoza i zbrinjavanja otpada.  Načelnik Dania je odgovorio kako je ta tema više puta bila apsolvirana na sjednici Općinskog vijeća. Zbog dodatnog odvoza biorazgradivog otpada cijena je u svim komunalnim društvima porasla. Iako je Čakom još uvijek najjeftiniji u odvozu otpada, načelnik je najavio da ništa ne priječi Općinu da s vremenom traži i drugog koncesionara ukoliko uslugom i cijenom ne budu zadovoljni.

Vijećnik Ivan Marciuš postavio je pitanje vezano uz zemljišta za koja postoji interes za gradnju te također postavio pitanje o točnosti informacije da se za potrebu izgradnje sjeverne obilaznice Nedelišća otkupljuju zemljišta od privatnih vlasnika. Načelnik Dania odgovorio je da do sada nije čuo informaciju o otkupu zemljišta, dodajući da je projekt izgradnje južne obilaznice Nedelišća ušao u Vladin program hitne izgradnje do 2020. godine, a time i u program Hrvatskih cesta. Vezano uz prvo pitanje istaknuo je da je riječ o interesu Udruge za autizam „Pogled“ koja ne uspijeva pronaći izvore financiranja za izgradnju Centra za autizam, no da će im zemljište bit ustupljeno čim udruga za to stvori uvjete.

 

Donesen Proračun za 2019. i projekcije za 2020. i 2021.

U prvoj točki dnevnog reda kratko se raspravljalo o Prijedlogu Proračuna Općine Nedelišće za 2019. godinu te projekcijama za 2020. i 2021. Obrazlažući predstojeći proračun načelnik Darko Dania istaknuo je da će u 2019. godini proračun iznositi 46 milijuna kuna. U njemu su razvojni programi, četiri velika projekta energetske obnove na zgradi Općine Nedelišće, sportskim domovima Macinec i Slakovec te interijera vrtića Maslačak. U značajne investicije i dalje će se ubrajati izgradnje pješačkih staza u ulicama Čakovečkoj i Varaždinskoj u Nedelišću, ali i izgradnja infrastrukture u Gospodarskoj zoni Goričica. Prema riječima načelnika Danije, ministar gospodarstva Darko Horvat usmeno je najavio dodjelu sredstava za tu namjenu pa će o tome zasigurno biti riječi uskoro.

- Još je tu niz projekata koji su spremni i vidljivi u proračunu za 2019. kao najava, ali nismo ih uvrstili u punim iznosima jer ne znamo hoće li proći. Ako projekti prođu, tada ćemo rebalansom uvrstiti pune iznose. Kod izrade proračuna vodili smo se brigom za najmlađe, najstarije, za studente, socijalno ugrožene. Sportu i kulturi planiramo jednaka sredstava kao i ove godine, a u dogovorima s mjesnim odborima proračun smo planirali u skladu sa željama i proračunskim mogućnostima – istaknuo je načelnik.

Vijećnica Dijana Posavec upitala je za par pojašnjenja i to vezano uz izgradnju odmorišta na turističkim rutama, stavku izgradnje dječjeg igrališta Dolić, zatim izradu projekata za novu Osnovnu školu Nedelišće u visini 150 tisuća kuna, uređenje staze Putevima Zrinskih, izradu monografije općine Nedelišće. Također, vijećnica je postavila pitanje o provedbi natječaja za zapošljavanje jednog djelatnika u Turističko-informacijskom centru TZ Općine Nedelišće s obzirom na odlazak dosadašnje djelatnice.

Načelnik Dania odgovorio je da su stavke vezane uz turističke rute iz 2018. godine i da su realizirane u suradnji s TZ Međimurske županije. Nadalje, Putevima Zrinskih je projekt kojem je Općina Nedelišće nositelj, a partneri su Općina Strahoninec, Grad Čakovec i Županijska uprava za ceste.

- Iduće godine ćemo ići u projektiranje Puteva Zrinskih, a riječ je zapravo o biciklističkoj stazi na potezu Gornji Kuršanec-Kuršanec-Polevec-Strahoninec-Čakovec. Izgradnju planiramo 2020. godine, s tim da ćemo za projekte dobiti polovicu sredstava. Nadalje, preko LAG-a idemo u uređenje dječjeg igrališta Dolić kakvog na području općine još nemamo. Uz više kompleta standardnih igrala, bit će tu i igrala za djecu s posebnim potrebama, prostor za dojilje i dodatno igralište odbojke na pijesku. Ukupna vrijednost projekta je 400 tisuća kuna, a LAG ima mogućnost dobiti čak 300 tisuća za tu namjenu – rekao je načelnik.

Vezano uz projekte izgradnje nove zgrade OŠ Nedelišće, načelnik je rekao da će Međimurska županija kao osnivač škole osigurati glavninu sredstava, a Općina će u tome sudjelovati sufinanciranjem. Izrada projekata bi se cjenovno mogla kretati oko 700 tisuća kuna. Monografija općine Nedelišće je u tekstualnom i fotografskom dijelu dovršena, a iduće godine će ići u tisak.

Djelatnica TIC-a je otišla raditi u inozemstvo pa je Općina raspisala natječaj na koji se javilo četvero kandidata, međutim Hrvatska turistička zajednica je naložila da se natječaj poništi i dati će smjernice o novom raspisu. Naime, natječaj će sadržajno trebati izmijeniti, ali se u međuvremenu najavljuje da će s idućom godinom biti ukinute turističke zajednice na čijim područjima nema smještajnih kapaciteta. S tim u vezi, načelnik Darko Dania ističe da je Ministarstvu turizma upućen dopis u kojem Općina pita o budućnosti svoje turističke zajednice.

Vijećnik Ivan Klekar je uputio opasku da proračun ne motivira mlade ljude da samostalno otvaraju poduzeća i zapošljavaju se. Načelnik Darko Dania se na to referirao najavom da će od veljače iduće godine sva poduzeća koja zapošljavaju do 3 zaposlena biti oslobođena komunalnih davanja. Dodao je da iz Klekarovog stava ne vidi na koji način Općina može još pomoći mladima u poduzetništvu i samozapošljavanju te da je vijećnik dobro došao da svojim idejama tome doprinese, a da se istovremeno stvaraju uvjeti u novim zonama da se investitori skrase i zapošljavanju nove ljude. Na to je Klekar odgovorio da bi se mogli otvarati poduzetnički inkubatori.

Proračun za 2019. godinu i projekcije za 2020. i 2021. godinu su izglasani većinom glasova vijećnika.

 

Odluke za 2019. donesene bez rasprave

Bez rasprave donesene su sljedeće odluke: Plan razvojnih programa Općine Nedelišće za razdoblje od 2019. do 2021. godine, Program javnih potreba u kulturi za 2019. godinu, Program javnih potreba u sportu za 2019. godinu, Odluka o izvršenju proračuna za iduću godinu te Socijalni program Općine Nedelišće za 2019. godinu.

Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Nedelišće za iduću godinu te Program održavanja komunalne infrastrukture za 2019. godinu također su doneseni bez rasprave, jednako kao i Šeste izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Nedelišće, Prve izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja područja „Zavrtje“ u Nedelišću te Treće izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja naselja Parag.

 

Osniva se NED-KOM

Načelnik Darko Dania pojasnio je vijećnicima prijedlog donošenja Izjave o osnivanju trgovačkog društva s ograničenom odgovornošću NED-KOM, za obavljanje komunalnih djelatnosti.

- Društvo bi se u početku bavilo održavanjem zelenih površina, groblja i pogrebnim uslugama, a inicijativu pokrećemo zbog toga što vidimo da tvrtka Čakom, kao koncesionar za te usluge, nema dovoljan broj ekipa. Isti problem ima i preloški Pre-kom. Smatram da smo dovoljno velika općina da bismo imali vlastito komunalno poduzeće i da bismo ove usluge građanima obavljali kvalitetnije. U ovom trenutku ne razmišljamo o tome da samostalno radimo na odvozu komunalnog otpada, no tvrtka će i za to biti registrirana. Jednog dana ćemo se možda baviti i time. Direktorica te tvrtke bi bila naša pročelnica Maja Marčec, radila bi bez naknade. Angažirali bismo zaposlenike Općine, ali bismo zapošljavali i nove ljude. Zaslužujemo da imamo poduzeće koje će našim građanima obavljati uslugu onako kako se to danas očekuje. S tim u vezi, već je i Općina Strahoninec iskazala interes za uslugu održavanja zelenih površina, a možda će i građani na svojim imanjima imati te potrebe – pojasnio je načelnik Dania, a odluka tj. Izjava je donesena uz jedan suzdržan glas.

Bez vijećničke rasprave donesen je Godišnji plan o upravljanju imovinom Općine Nedelišće te Odluka o stavljanju van snage Odluke o osnivanju i ustroju postrojbi Civilne zaštite Općine Nedelišće.  

 

Načelnik: Tražimo izmještanje repetitora i antena iz Nedelišća

Nakon što je dnevni red 12. sjednice Općinskog vijeća Općine Nedelišće iscrpljen, načelnik Darko Dania obratio se vijećnicima s informacijom koja će nesumnjivo imati odjeka u javnosti. Temeljem pritužbi građana i brige za njihovo zdravlje, načelnik je pokrenuo inicijativu izmještanja repetitora i antena telekomunikacijskih operatera izvan naselja. Pojasnio je to sljedećim:

- Uputit ću ovih dana zahtjev DVD-u Nedelišće da raskine ugovor sa svim operaterima čije su antene ili repetitori na zgradi Vatrogasnog doma. Namjera mi je da sve bazne stanice, antene i repetitore maknemo iz naselja i da budu postavljane izvan mjesta. Novi zakon određuje da repetitori i antene moraju biti najmanje 500 metara izvan naselja, ali oni koji su već postavili u naselja – tu ih mogu i zadržati. S time se ne mirimo i tražimo da se to promijeni. Pozvali smo sve operatere na radni sastanak i ponudili im pozicije izvan naselja, tražeći da izmaknu antene i repetitore u najkraćem roku. Tražimo od njih i pisana očitovanja, no s njima je teško doći na kraj pa još čekamo odgovore. U svakom slučaju, mi ćemo na tome ustrajati jer imamo niz reakcija građana koji ističu da imaju probleme sa zdravljem koje pripisuju upravo telekomunikacijskim sustavima – zaključio je načelnik Darko Dania.

Pin It
© 2020 Općina Nedelišće